La Vinya dia a dia

Verema de Sumoll 2013

Dissabte 11 d’octubre de 2013,
Aquest any és l’any que s’ha collit mes tard, crec que he perdut part de la producció per les vespes (veure fotos)
S’ha esperat al límit per aconseguir mes fruita i no tanta acidès, i potser no tanta astringència.
Grau provable de 13,8º i una acidès de 3,80.
120 kg al Cub amb “pigeage”
50 kg a la barrica de roure francès semi oberta de 60 litres, amb “pigeage” i “delestage” voltejant la barrica amb un sistema tipus formigonera.
330 kg al dipòsit d’acer, amb “pigeage”
No hi ha addicció de llebats en cap de les 3 diferents fermentacions, o sigui que són propis de la vinya i el raïm.
En el cub i barrica no hi ha addicció de res, ni sultits.
Un total de 500 kg de raïm d’un total de 800 ceps (0,6kg/cep)
Crec que serà un any excel·lent…

Verema blanc cub

Dissabte, 6 de setembre, verema de raïm seleccionat només de la costa de la vinya del Tremp.

Varietats: Malvasia i Pansera (Vinyater)

Aquest any es prioritza l’acidés, grau problable de 11º. 120 kg de raïm.

Premaceració amb les pells i 28 kg de gel contingut dins el cub, tapat durant 51 hores amb tapa sempre ple de d60cm.

 

Dilluns, 9 de setembre, destapat, extracció del gel contingut ja desfet, desfangat de 3 litres de pasta, introducció remanador de fusta de melis, tapa de fusta i rejuntat amb terra-argila, i tapat amb uns 40 cm de terra.

Temperatura de la pasta a les 14:00h del 9 de setembre: 17,5 ºC

 

Esperant la fermentació al cub de pedra, espontania (sense addicció de llevats)

Esbrimat

Com cada any ja tenim aquí l’esbrimat del SUMOLL!! (quan no qualla el fruit per una mala fecundació de la flor del cep, per pluja, vent, o altres factors que nosaltres creiem: que poden ser el clon de la varietat, la terra, la saviesa del cep -la naturalesa és sàvia, i si un cep és vell, o sigui que no té la força d’un cep jove, creiem que pot desprendre’s de grans de raïm amb l’esbrimat-)

El raïm de grans separats produït per l’esbrimat, és una gran devallada de producció, però també creiem que aquest fet fa que el raïm maduri més homogeni i alhora obtinguem major graduació alcoholica, no tinguem problemes de podridura, i sobretot el treball que fa el cep cap al raïm sigui més concentrat, en definitiva obtinguem un vi d’essència de SUMOLL, que es pot començar a degustar al cap de 2 anys de la seva vinificació.

Empeltant amb companyia

Aquest diumenge al matí, estava empeltant, tenia companyia, un tipus de pregadeus de color marró que no havia vist mai. Em va sobtar i agradar la seva presencia, sobre la pedra prenent el sol i amb una mirada que vaig voler captar amb la càmera del mòvil.

L’empusa (Empusa pennata) és un insecte mantodeu de la família de los empúsids.[1] La seva zona de distribució comprèn el mediterrani occidental, tenint el límit oriental a Itàlia i Tunis. És l’única espècie dels empúsids trobada a Catalunya.
L’empusa té un cicle aproximadament univoltí i habita zones seques i càlides, tot i que també es pot trobar vora els rius. Els adults presenten colors verds o marrons assoleixen els 70 mm de longitud (femelles) o 60 mm (mascles). Es caracteritza per la presència d’una protuberància sobre el cap. Aquest insecte, estrictament carnívor, s’alimenta principalment d’altre insectes i aràcnids. Està especialitzat en la caça d’insectes voladors, que atrapa amb les potes anteriors, que estan armades amb espines. [2] Aquest insecte pot arribar a fer sis mudes per assolir l’estadi adult. El color del medi en el que habita durant la seva última muda determina el color de l’adult. [3]
El nom del gènere empusa provè de la mitologia grega. Empusa era una semi-deesa monstruosa i malèvola, capaç d’assolir formes d’animals o dones de gran bellesa per tal de seduir els homes i devorar-los.
Font: http://ca.wikipedia.org/wiki/Empusa_pennata

Inici dels colors de primavera

 

Colors de tardor Isidre Vinyas
Colors de Tardor

La tardor ha arribat i un fet objectiu són els colors que ens ofereix la natura.

La vinya “Tremp” a Navàs,  al no quedar afectada per les glaçades de dues setmanes enrera, conserva força fulla.

La varietat sumoll aconsegueix unes tonalitats vermelloses a les fulles, que no ens deixaran indiferents.

Fermentació en cub de pedra a la vinya

A la zona de Navàs hi ha catalogades diferents tines de pedra rodones de 8 m3 (2m de diàmetre i uns 2,5 metres de fundaria) de fermentació, datades del segle XVII.

Seguint aquesta tradició i la manera que es tapaven les tines de ceràmica per la seva fermentació, surt la idea de fer fermentar el raïm a la vinya.

Com que antigament no hi havia ni plàstic ni acer, s’ha ideat de la manera que hi hagi la menor intervenció d’aquests materials.

 

La fermentació va durar 11 dies, el 12è dia es va desenterrar i es va premsar al celler amb una premsa de fusta.

Actualment el vi, sumoll 100% de la pròpia vinya, està descansant dins un dipòsit d’acer inoxidable sempre ple de 100 litres.

Està previst que la criança es faci dins una bota de roure francés, col·locat dins el cub de fermentació de la mateixa vinya, tapat de la mateixa manera que ha fet la fermentació, fins a la primavera.